زمانی که نوجوان به لنزهای تماسی علاقه پیدا میکند، والدین کمی نگران هستند که چشمهای او آسیب ببیند. آیا این نگرانی بیمورد است؟ و لنزهای تماسی هیچ آسیبی به چشم نجوان نمیرساند؟ یا والدین باید جلو فرزندشان را بگیرند و او را از برخی خطرات آگاه کنند؟ اگر نوجوان شما نیز به استفاده از لنزهای تماسی علاقه دارد و بین دو راهی هستید، با سایت بچگی همراه باشید. در ادامه جواب سؤالات خود را میگیرید و نکاتی را برای استفاده از لنزهای تماسی میآموزید.
لنزهای تماسی
امروزه نوجوانان برای زیبایی چهره از لنزهای تماسی استفاده میکنند. با توجه به پیشرفت علم و فناوریهای جدید، استفاه از لنزهای تماسی محدودیت سنی ندارد. نوجوانان از سنین ۱۱ سالگی به بالا میتوانند از این لنزها استفاده کنند. با این حال، باید نکاتی را بدانند که در ادامه به آنها اشاره میشود.
این لنزها عدسیهای نازک و منحنی شکلی هستند که روی قرنیه قرار میگیرند. لنزها انواع مختلفی دارند. برخی از آنها صرفاً برای زیبایی و تغییر رنگ عنبیه چشم استفاده میشود. بعضی دیگر نیز جنبهی پزشکی دارد و برای بهبود دید کاربرد دارد. توجه داشته باشید که انتخاب درست و شناخت انواع لنزها، عوارض استفاده از آنها را به حداقل میرساند.

انواع لنزهای تماسی
لنزهای تماسی با کیفیتها و جنسهای مختلف تولید و به بازار عرضه میشود. در اینجا به برخی از انواع آن اشاره میشود که شما انتخاب بهتری در این مورد داشته باشید.
لنزهای نرم (سیلیکونی)
این لنزها از پلاستیک نرم ساخته میشود که با آب ترکیب شده و اکسیژن از طریق لنز تماسی به قرنیه میرسد. به همین دلیل، به این لنزها هیدروفیل (آبدوست) نیز میگویند که شامل طیف وسیعی از محصولات میشود. لنزهای نرم بسیار نازک و انعطافپذیر هستند که استفاده از آنها برای شما راحتتر است و کار را ساده میکند. علاوه بر این، اغلب لنزهای سیلیکونی یک بار مصرف هستند و میتوانید در مدت زمان کوتاهی از آنها استفاده کنید. این قابلیت موجب عفونت کمتر، بهداشت و راحتی بیشتر میشود.
در حالی که برخی از لنزهای نرم هر بار دور انداخته میشود، بعضی از آنها نیز کاربرد طولانی مدت دارد. شما میتوانید از این لنزها یک سال استفاده کنید. با این تفاوت که باید هر شب آنها را تمیز نگه دارید تا مشکلی برای چشمهای شما پیش نیاید.
لنزهای یکبارمصرف کاربرد بهتری دارند؛ اما گرانتر هستند. در هنگام خواب میتوانید آنها را از چشم خارج کرده و صبح دوباره بگذارید که یک هفته تا چند ماه بیشتر دوام ندارد و باید لنزهای تماسی جدید جایگزین کنید. همانطور در بالا اشاره شد این لنزها برای افرادی که آلرژی دارند یا حساستر هستند، مناسب است.
معایب چنین لنزهایی نیز این است که مواد شیمیایی، قارچها، باکتریها و ذرات را با سرعت بیشتری جذب میکنند. همچنین بسیار شکننده هستند و زودتر از لنزهای سخت پاره میشوند. پس در خرید آنها دقت داشته باشید.
لنز تماسی سخت
در ساخت این لنزها پلاستیک را با مواد دیگری همچون سیلیکون و پلیمر ترکیب میکنند که علاوه بر شکلگیری مناسب، قدرت عبور اکسیژن را داشته باشد. آنها نسبت به لنزهای سخت قدیمی رطوبتپذیری بالایی دارند و استفاده از آنها برای شما راحتتر است. علاوه بر این، لنزهای سخت به آستیگماتیسم، نزدیکبینی و دوربینی کمک میکند. البته این لنزها نسبت به لنزهای نرم کوچکتر هستند و از مواد غیر قابل انعطاف ساخته شده که در ابتدا حس راحتی به شما نمیدهد و مدت بیشتری طول میکشد تا به آنها عادت کنید.
این لنزها نسبت به لنزهای نرم دوام بیشتری دارند و تمیزکردن آنها راحتتر است. لنزهای تماسی سخت کوچکتر هستند و گذاشتن آنها آسانتر است. با این حال، باید مدتی صبر کنید تا به لنزهای سخت عادت کنید و احتمال جابهجایی آنها در چشم بیشتر است.
لنز اسکلرال
این لنزها طراحی بزرگتری دارند و بهجای قرار گرفتن روی قرنیه، بر سفیدی چشم قرار میگیرند. لنزهای اسکلرال نامنظمیها را پوشش میدهند و برای بیماریهایی مانند قوز قرنیه، اسکار قرنیه یا عوارض جراحی لیزر مناسب هستند. به دلیل اینکه تمام سفیدی چشم را میپوشاند، به صورت سفارشی ساخته میشود و اغلب هزینهی آن نیز بیشتر است.
یکی از مزایای فوقالعاده این نوع لنزها هیدراته کردن چشم است که به رفع خشکی چشم کمک میکند. مطالعات در این زمینه نشان میدهد که نیاز به قطرههای چشم را نیز کاهش میدهد.
لنز هیبریدی
این لنزها طراحی منحصربهفردی دارند. برای ساخت لنزهای هیبریدی مواد سفت و سخت قابل نفوذ به گاز را با مواد نرم ترکیب میکنند. به طوری که مرکز این لنز از مواد سخت نفوذپذیر به گاز ساخته شده و لبههای آن از هیدروژل سیلیکون. این لنزها با طراحی و ساخت منحصربهفردی که دارند به افرادی که بینظمی قرنیه، آستیگماتیسم و خشکی چشم مبتلا هستند، کمک میکند. همچنین انواع مشکلات و عیوب چشم مانند زخم قرنیه، قوز قرنیه، ترومای قرنیه را بهبود میدهد.
برای اینکه بدانید کدام یک از لنزهایی که معرفی شد برای شما مناسب هستند، باید توسط پزشک متخصص معاینه شوید. او مشکلات شما را تشخیص میدهد و در مورد انتخاب صحیح شما را راهنمایی میکند.
نکاتی برای استفاده از لنزهای تماسی
تا اینجا با برخی از انواع لنزهای تماسی آشنا شدید. در ادامه به نکاتی برای استفاده از آنها اشاره میشود. رعایت این نکات برای کسانی که اولین بار از لنزهای تماسی استفاده میکنند بسیار مهم و ضروری است. پس به دقت تمام نکات را مطالعه و رعایت کنید.
- اولین نکته انتخاب یک لنز مناسب است. در بالا به انواع آن اشاره شد تا شما به راحتی تصمیم بگیرید. البته بهخاطر داشته باشید برای تهیه لنزهای طبی باید در ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید.
- به تاریخ مصرف لنزهای تماسی دقت کنید.
- از لنزهایی استفاده کنید که دارای برچسب «استفادهکنندگان لنز طبی» یا «چشمهای حساس» هستند.
- از آب دهان یا آب شیر که غیر استریل هستند برای تمیزکردن لنز استفاده نکنید.
- بعد از اینکه لنز را قرار دادید، آرایش خود را انجام دهید.
- اگر در هنگام استفاده احساس کردید که چشم شما تحریک میشود، فوراً لنز را از چشم خارج کنید.
- هیچگاه از لنزهای تاریخ گذشته یا آسیبدیده استفاده نکنید.
- هنگام شنا یا دوش گرفتن لنزها را از چشم خارج کنید.
- قبل از خواب حتماً لنز را از چشم خارج کنید. در غیر این صورت لنزها به چشم شما آسیب میزنند.
روش قراردادن لنز داخل چشم
برای استفاده از لنزهای تماسی باید هر بار نکات زیر را رعایت کنید:
- برای قراردادن هرگونه لنز طبی یا رنگی باید دستهای خود را با آب و صابون بشویید. سپس دستها را خشک کنید تا هیچ رطوبتی باقی نماند. خشک بودن دستها باعث میشود که با سهولت بیشتری این کار را انجام دهید.
- برای برداشتن لنزها از جعبه دقت کنید که گردوغبار با سطح آنها تماس پیدا نکند.
- لنز را روی انگشت اشارهی خود قرار دهید و برای اطمینان بیشتر سایر انگشتها را مشت کنید.
- با انگشت اشارهی دست دیگرتان پلک بالایی را نگه دارید و با انگشت میانی دستی که لنز را نگه داشتید، پلک پایینی را بکشید.
- لبهی لنز را روی سفیدی چشم بگذارید و پلکها را رها کنید.
- چند بار پلک بزنید. سپس میتوانید از روی پلک محل قرار گرفتن لنز را تنظیم کنید.
به یاد داشته باشید که اگر پیش از قرار دادن لنز بر روی چشم پلک بزنید، لنز درون چشم شما خم میشود. پس محکم پلکها را نگه دارید و به آرامی و بدون هیچ استرسی لنز را روی قرنیه چشم قرار دهید.
روش خارج کردن لنز از چشم
به یاد داشته باشید که هر شب، قبل از خواب لنزهای خود را از چشم خارج کنید. برای این کار به نکات زیر توجه داشته باشید:
- دستهای خود را با آب و صابون بشویید و بهخوبی خشک کنید.
- پلک پایینی را با انگشت میانی نگه دارید و پلک بالایی را با انگشت اشارهی دست دیگر بکشید. در این حالت بهتر است که سر خود را به سمت پایین نگه دارید.
- انگشت اشاره دست راست را به سمت سفیدی چشم هدایت کنید. سپس با استفاده از انگشت شصت لنز را از چشم خارج کنید.
- قبل از اینکه لنز را در جای خود قرار دهید بهتر است آن را با محلول بشویید.
روش تمیز کردن لنز تماسی
وقتی لنز را از روی چشم برمیدارید، قبل از هر چیز بهتر است آن را تمیز کنید. سپس در جایی خود قرار قرار دهید. در اینجا به برخی نکات برای تمیزکردن لنز اشاره میشود.
- یکی از لنزها را از چشم خارج کنید و آن را کف دست قرار دهید.
- حالا محلول پاککننده را روی لنز بریزید و به آرامی دستمال را روی آن بکشید. اگر لنز تماسی شما نرم است، حتماً به صورت دایرهای آن را تمیز کنید و اصلا دست خود را عقبوجلو نکنید. این کار باعث میشود که لنز نرم و نازک به راحتی پاره شود.
- از پاککردن لبههای خارجی که موجب تجمع رسوبات میشود، اطمینان حاصل کنید.
- بهتر است که در پاککردن لنزهای نرم مراقب باشید یا ناخنهای بلند را روی آنها نکشید.
- بعد از پاککردن هر کدام از لنزها، آنها را در محلول ضدعفونیکننده بشوئید تا رسوبات به طور کامل از بین برود.
- سپس هر کدام از لنزها را در جایگاه مناسب خود قرار دهید. هنگامی که هر دو آنها را در محفظه قرار دادید، جا لنزی خود را با محلول ضدعفونیکننده پر کنید.
- هرگز به مایع داخل محفظه دست نزنید یا آن را به صورت خود نزدیک نکنید. این کار موجب آلودگی لنزها میشود.
اگر جا لنزی شما کثیف شد، با آب گرم آن را بشوئید و خشک کنید. در صورتی که دیگر نمیشود از آن استفاده کرد، حتماً آن را تعویض کنید. میتوانید محفظه لنزها را ماهی یک بار به کلی عوض کنید تا ریسک عفونت چشمها به حداقل برسد. به یاد داشته باشید که نباید لنزهای تماسی خود را به کس دیگری قرض بدهید. این امر موجب انتقال بیماریهای عفونی میشود و اصلاً کار درستی نیست.
سخن پایانی
اگر نوجوان شما مسئولیتپذیر است و میتواند از عهدهی نگهداری و تمیزکردن آن بربیاید، لنزهای تماسی برای او گزینهی مناسبی هستند. در غیر این صورت آسیب به چشمها و بیماریهای پوستی را به دنبال دارد. اگر او نکات بالا را به درستی رعایت نکند، دچار عفونت چشم میشود و کمکم دید او را تار و ضعیف میکند. پس مواردی که در این مقاله اشاره شد، به دقت مطالعه کنید. سپس میزان مسئولیتپذیری نوجوان را در نظر بگیرید. در صورتی که احساس کردید او آمادگی لازم را دارد، میتوانید به پزشک متخصص مراجعه کنید و لنزهای تماسی مناسب را برای دلبندتان بخرید.
سؤالات متداول
لنزهای نرم، یکبارمصرف، سخت، اسکرال و هیبریدی برخی از این لنزها هستند. لنزهای نرم سیلیکونی طرفداران بیشتری دارد و استفاده از آنها راحتتر است. این لنزها از پلاستیک نرم ساخته میشود که با آب ترکیب میشود و اکسیژن از طریق آن به قرنیه میرسد. به همین دلیل، به این لنزها هیدروفیل میگویند که شامل طیف وسیعی از محصولات میشود. لنزهای نرم منعطف و نازک هستند که استفاده از آنها برای شما به مراتب راحتتر است.
این لنزها طراحی بزرگتری دارند و به جای قرار گرفتن روی قرنیه، بر سفیدی چشم قرار میگیرند. لنزهای اسکلرال نامنظمی را پوشش میدهند و برای بیماریهایی مانند قوز قرنیه، اسکار قرنیه یا عوارض جراحی لیزر مناسب هستند. علاوه بر این، این لنزها چشم را هیدراته میکنند و به رفع خشکی چشم کمک میکنند.
به تاریخ مصرف و برند لنز توجه داشته باشید، از آب دهان یا آب شیر برای تمیزکردن لنز استفاده نکنید، اگر در هنگام استفاده چشم شما را تحریک میکند، فوراً آن را خارج کنید و در این مورد به پزشک مراجعه کنید. هنگام شنا یا دوشگرفتن لنزها را از چشم خارج کنید. قبل از اینکه لنز را در محفظه قرار دهید، آن را با محلول بشویید. نحوه گذاشتن و خارج کردن آن از چشم بسیار مهم است. پس این کار را به دقت انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید