خانم باردار

قوانین مرتبط با مرخصی زایمان در کشورهای مختلف

یکی از فاکتورهایی که محل کار و شغل خوب را از کار نامناسب متمایز می‌کند، میزان توجه کارفرما و مدیران به سلامت روحی و روانی کارکنان است. به همین دلیل، در سال‌های اخیر شرکت‌ها به دلیل سیاست‌های دوست‌دار خانواده، تلاش کردند ساعات استراحت و تعطیلی کارمندان خود را افزایش دهند و برای مناسبت‌های خاصی، مرخصی با حقوق و مزایا در نظر گرفتند. یکی از این انواع مرخصی، مرخصی زایمان است که عمومیت بیش‌تری دارد و در این مطلب جدید از «سایت بچگی» قصد داریم نگاه جزئی‌تری به آن داشته باشیم.

مرخصی زایمان یا بارداری چیست؟

این نوع از انواع مرخصی به بانوان باردار و گاهی همسران آن‌ها تعلق می‌گیرد. این وقفه که میان روزهای کاری ایجاد می‌شود،‌ به دلیل رسیدگی به وضعیت سلامتی مادر و فرزندش است. همچنین، پس از چنین تغییر بزرگی در زندگی افراد، نیاز دارند وقفه‌ای میان زندگی شخصی و حرفه‌ای خود ایجاد کنند تا بتوانند با تمرکز بیش‌تر دوباره مشغول کار شوند. در بعضی از کشورها و شرکت‌ها، این امکان برای کارمندان باردار فراهم شده تا برای مراجعه به پزشک، مرخصی ساعتی با حقوق بگیرند. لازم است بدانید با مرخصی زایمان، فرد از حقوق و مزایای خود محروم نمی‌شود.

همان‌طور که اشاره کرده بودیم، این مرخصی تنها به فرد باردار محدود نمی‌شود و در بعضی کشورها، وابسته به شرایط، پدر و دیگر اعضای خانواده نیز ممکن است شامل این مرخصی با حقوق و مزایا شوند.

طول دوره استراحت بارداری

مدت زمان دوره استراحت بارداری در کشورهای مختلف و بسته به قوانین سازمان‌های متفاوت، تغییر پیدا می‌کند. اما اگر بخواهیم یک دوره تقریبی را برای شما مشخص کنیم، مرخصی ۱۴ هفته‌ای با حقوق و مزایا برای بانوان باردار در نظر گرفته می‌شود. این در صورتی است که برخی از گزارش‌ها نشان می‌دهند خانم‌‌های باردار نیازمند ۱۸ هفته استراحت و دوری از محل کار هستند.

شروع مرخصی بارداری

مرخصی بارداری عموما مدتی قبل از تاریخ زایمان آغاز می‌شود. برای مثال،‌ در کشوری مثل استرالیا، مادران باردار باید ۸ هفته پیش از تاریخ مشخص‌شده برای زایمان محل کار را ترک کرده و دوره مرخصی خود را شروع کنند.

حالا که با کارکرد کلی این مرخصی آشنا شدیم، بیایید نگاهی داشته باشیم به قوانین و جزئیات مربوط به مرخصی زایمان در کشورهای مختلف دنیا:

مرخصی زایمان در استرالیا

والدینی که در انتظار به دنیا آمدن فرزندشان هستند، حق دریافت ۱۲ ماه مرخصی بدون حقوق و بازگشت به کار پس از اتمام دوره را دارند. همچنین، در موارد خاص کارمندان می‌توانند برای دریافت مرخصی ۱۸ هفته‌ای درخواست دهند.

کارمندانی که تازه پدر شده‌اند هم می‌توانند پنج روز ابتدایی پس از زایمان را مرخصی بدون حقوق بگیرند.

قانون دیگری در استرالیا وجود دارد که به افرادی که کودکی را به سرپرستی می‌گیرند، ۱۲ ماه مرخصی بدون حقوق اختصاص می‌دهد.

مرخصی زایمان در بوسنی

کارمندان باردار ساکن بوسنی حد اقل ۴۲ روز و حد اکثر، یک سال مرخصی بارداری دارند. این کارمندان بر اساس تقسیم‌بندی منطقه‌ای از مرکز مددکاری اجتماعی حقوق دریافت می‌کنند. در این کشور امکان تمدید مرخصی وجود ندارد.

کارمندانی که به تازگی پدر شده‌اند هم می‌توانند پس از هفته ششم زایمان، مرخصی با حقوق دریافت کنند.

در صورت قبول سرپرستی فرزند، یکی از والدین حق دریافت مرخصی بارداری را دارد.

مرخصی زایمان در صربستان

قانون مرخصی بارداری در صربستان به مادران این اجازه را می‌دهد که یک سال کامل را به استراحت و فراغت از کار بپردازند. این مرخصی طولانی‌مدت از ۲۸ یا ۴۵ روز پیش از به دنیا آمدن فرزند آغاز می‌شود. در این مدت به اندازه میانگین یا ۵ برابر میانگین دریافتی سالانه خود حقوق دریافت می‌کنند.

پدران نیز در صربستان پنج روز مرخصی بدون دریافتی دارند.

اگر در صربستان سرپرستی کودکی را قبول کنید،‌ تا هنگامی که کودک پنج ساله شود، حق استفاده از ۸ ماه مرخصی دارید.

مرخصی زایمان در انگلستان

بارداری در انگلستان ۵۲ هفته مرخصی با حقوق را در پی دارد. این مرخصی می‌تواند از ۱۱ هفته قبل از تواد کودک آغار شود. نکته مهم این است که مادر حتما باید تا دو هفته پس از زایمان در مرخصی بماند. در انگلستان، مادران تا شش هفته اول مرخصی ۹۰ درصد حقوق خود را از کارفرما دریافت می‌کنند. ۳۳ هفته بعدی با ۹۷/۱۵۷ پوند در هفته و ۱۳ هفته آخر بدون دریافت حقوق می‌گذرد.

پدران نیز حق دریافت دو هفته مرخصی به همراه حقوق دارند.

همچنین، در صورت قبول سرپرستی کودک، کارمندان حق استفاده از ۵۲ هفته مرخصی قانونی دارند.

مرخصی زایمان در بلغارستان

کارمندان بارداری که ۱۲ ماه متوالی مشغول به کار بوده‌اند، حق استفاده از ۴۱۰ روز مرخصی با حقوق دارند. این در شرایطی است که ۴۵ روز قبل و ۴۵ روز پس از زایمان مادر باید در دوره مرخصی باشد و حق کار کردن ندارد. تا زمانی که کودک یک ساله شود، مادر ۹۰ درصد حقوقش را دریافت می‌کند.

پدرانی که ۱۲ ماه متوالی مشغول به کار بوده‌اند هم می‌توانند ۱۵ روز مرخصی با حقوق بگیرند. بیمه ملی در این مدت ۹۰ درصد حقوق را پرداخت خواهد کرد.

در صورتی که در بلغارستان قصد قبول سرپرستی کودکی را داشته باشید، تا پنج سالگی کودک می‌توانید از ۳۶۵ روز مرخصی با حقوق برخوردار شوید.

مراقبت-از-همسر-باردار

مراقبت از همسر باردار؛‌ شما یک مرد واقعی و قابل احترام هستید

برای خواندن ادامه مطلب روی تصویر کلیک کنید.

مرخصی زایمان در ایرلند

کارمندان باردار ایرلندی از ۴۲ هفته مرخصی که نیمی از آن بدون حقوق است برخوردارند.

کارمندانی که تازه پدر شده‌اند نیز می‌توانند دو هفته مرخصی همراه با حقوق داشته باشند.

در صورت فرزندخواندگی، ۲۴ هفته مرخصی به والدین تعلق می‌گیرد و این مدت از زمانی که کودک را تحویل می‌گیرند آغاز می‌شود.

مرخصی زایمان در کره شمالی

کارمندان باردار در عجیب‌ترین کشور دنیا از ۲۴۰ روز مرخصی که شامل ۶۰ روز قبل و ۱۸۰ روز بعد از تولد نوزاد می‌شود، برخوردارند. در این مدت، مادران معادل تمامی هزینه‌های زندگی خود رایانه بارداری و پس از زایمان دریافت خواهند کرد.

در کره شمالی مردان از هیچ گونه مرخصی پس از زایمان برخوردار نیستند. همچنین، در صورت به سرپرستی گرفتن فرزند، مرخصی به والدین تعلق نمی‌گیرد.

مرخصی زایمان در اسلواکی

مادران بارداری که ۶۰ روز متوالی مشغول کار بوده‌اند، ۳۴ هفته مرخصی با حقوق دارند. این مرخصی از شش هفته پیش از تولد نوزاد آغاز می‌شود. در این مدت، کارمندان ۷۵ درصد از میانگین حقوق خود را دریافت می‌کنند.

مردان نیز در اسلواکی می‌توانند مرخصی با حقوق بگیرند.

در صورت به سرپرستی گرفتن فرزند، والدین کی‌توانند تا ۲۸ هفته مرخصی بگیرند. در صورت وجود دو فرزند یا بیش‌تر، والدین اجازه دریافت ۳۷ هفته مرخصی را دارند.

مرخصی زایمان در سوئد

بانوان باردار در سوئد می‌توانند ۲۴۰ روز مرخصی با حقوق بگیرند. این دوره مرخصی باید ۴۹ روز قبل از زایمان آغاز و تا ۴۹ روز پس از به دنیا آمدن فرزند ادامه پیدا کند. کارمندان ۸۰ درصد حقوق خود را در ۱۹۵ روز اول دریافت می‌کنند. در ۴۵ روز باقی‌مانده، روزانه ۱۸۰ کرون به آن‌ها تعلق می‌گیرد.

کارمندانی که پدر شدن را تجربه می‌کنند حق دریافت ۲۴۰ روز مرخصی با حقوق را دارند. پرداختی پدران نیز همانند مادران کارمند است.

قوانین مرخصی به سرپرستی گرفتن فرزند نیز درست مانند موارد قبلی در سوئد اجرا می‌شوند.

مرخصی زایمان در ارمنستان

مادران در ارمنستان ۱۴۰ روز مرخصی بارداری دریافت می‌کنند که ۷۰ روز آن در دوران بارداری و باقی، مربوط به پس از تولد نوزاد می‌شود. در صورت بارداری چند قلو، این دوره به ۱۸۰ روز افزایش پیدا خواهد کرد.

پدران نیز تا یک‌ماهگی فرزندشان حق استفاده از پنج روز مرخصی با حقوق را دارند.

در صورت به سرپرستی گرفتن فرزند، از تاریخ تحویل کودک تا ۷۰ روزگی ایشان،‌ به والدین مرخصی تعلق می‌گیرد.

مرخصی زایمان در روسیه

کارمندان باردار در روسیه ۱۴۰ روز مرخصی همراه با حقوق دارند. این دوره از ۷۰ روز قبل و تا ۷۰ روز بعد از زایمان ادامه دارد و هزینه‌ها بر عهده صندوق تامین اجتماعی است. در موارد خاص، این مرخصی قابلیت تمدید دارد.

اکنون قانونی مبنی بر مرخصی پس از زایمان برای پدران وجود ندارد.

در صورت پذیرش سرپرستی یک یا چند کودک، کارمندان حق استفاده از ۷۰ روز مرخصی دارند. لازم به ذکر است که تنها یکی از والدین حق استفاده از این مرخصی را دارد.

مرخصی زایمان در ایتالیا

در ایتالیا بانوان کارمند و باردار می‌توانند پنج ماه مرخصی همراه با دریافتی داشته باشند. این دوره از دو ماه پیش از تاریخ زایمان آغاز و تا سه ماه پس از آن ادامه دارد. در طول مرخصی بارداری، کارمندان ۸۰ درصد حقوق خود را دریافت خواهند کرد.

مردانی که تازه پدر شده‌اند نیز می‌توانند ۱۰ روز مرخصی همراه با حقوق داشته باشند. این دوره مرخصی تا پنج ماهگی کودک قابل استفاده است.

در صورت قبول سرپرستی فرزند، یکی از والدین می‌تواند تا پنج ماه مرخصی دریافت کند.

مرخصی زایمان در کانادا

دولت کانادا به مادران باردار اجازه می‌دهد ۱۵ هفته مرخصی همراه با حقوق داشته باشند. این دوره می‌تواند از ۱۲ هفته قبل از تولد آغاز و تا ۱۷ هفته پس از زایمان ادامه پیدا کند. طبق قوانین این کشور، کارمندان ۵۵ درصد از میانگین حقوق خود را دریافت می‌کنند.

در صورتی که کارمندان اقدام به قبول سرپرستی فرزند کنند،‌ هم‌زمان با دریافت کودک حق استفاده از ۶۲ هفته مرخصی بدون حقوق دارند.

مرخصی زایمان در فرانسه

کارمندان ساکن پاریس حق استفاده از ۱۶ هفته مرخصی بارداری همراه با حقوق دارند. این دوره از شش هفته پیش از تاریخ تولد نوزاد آغاز می‌شود. کارفرما مستقیما مسئول پرداخت حقوق در این دوره خواهد بود.

پدران کارمند فرانسوی نیز می‌توانند از ۲۵ روز مرخصی با حقوق استفاده کنند.

در صورت پذیرش فرزند، کارمندان حق دارند برای ۱۰ هفته مرخصی بگیرند. در صورت افزایش تعداد فرزندان، طول مدت این دوره افزایش پیدا می‌کند.

 مرخصی زایمان در اسپانیا

در صورتی که کارمندان ۶ ماه متوالی مشغول به کار باشند، می‌توانند ۱۶ هفته مرخصی همراه با حقوق داشته باشند. تامین اجتماعی وظیفه دارد حقوق افراد را به صورت کامل در این دوره پرداخت کند.

مرخصی برای پدران و در صورت قبول سرپرستی فرزند نیز درست مانند قانون مربوط به مرخصی بارداری مادران است.

مرخصی زایمان در ترکیه

کارمندان باردار ترکیه می‌توانند ۱۶ هفته مرخصی همراه با دریافتی داشته باشند. تاریخ شروع این دوره از هشت هفته قبل از تولد بوده و تا هشت هفته پس از به دنیا آمدن نوزاد به طول می‌انجامد. دریافتی کارمندان در این مدت، دو سوم کل حقوق اصلی خواهد بود. در صورت تمایل، مادران ساکن ترکیه می‌توانند دوره مرخصی خود را بدون دریافت حقوق تمدید کنند.

پدران کارمند نیز می‌توانند پنج روز مرخصی همراه با حقوق بگیرند.

در صورت قبول سرپرستی فرزند، والدین حق دارند تا سه روز مرخصی بگیرند.

مشکلات روحی بعد از زایمان - افسردگی پس از زایمان

بررسی مشکلات روحی بعد از زایمان؛ از اندوه تا افسردگی

برای خواندن این مطلب روی تصویر کلیک کنید.

مرخصی زایمان در عربستان سعودی

در عربستان سعودی بر طبق قوانین، بانوان باردار می‌توانند ۱۰ هفته مرخصی با حقوق بگیرند. میزان دریافتی با سابقه کار ارتباط مستقیم دارد. به صورتی که بانوان با سابقه یک سال کار، ۵۰ درصد و بانوان با سابقه سه سال کار، ۱۰۰ درصد حقوق اصلی خود را دریافت می‌کنند.

همسران کارمند نیز می‌توانند به صورت قانونی سه روز مرخصی همراه با پرداختی داشته باشند.

در خصوص به فرزندخواندگی گرفتن،‌ قانونی برای مرخصی والدین به تصویب نرسیده است.

مرخصی زایمان در مصر

قانون مرخصی بارداری در مصر به بانوان اجازه می‌دهد تا ۹۰ روز مرخصی با دریافت حقوق داشته باشند.

در این کشور هیچ قانونی در ارتباط با مرخصی پس از زایمان برای پدران یا مرخصی به دلیل قبول سرپرستی فرزند به تصویب نرسیده است.

مرخصی زایمان در ایران

بانوان کارمند ایرانی بر طبق قوانین حق دارند در صورت باردار بودن، ۹۰ روز مرخصی با حقوق بگیرند. در صورتی که فرزندان دو قلو باشند،‌ این دوره ۱۴ روز افزایش پیدا می‌کند.

در ارتباط با مرخصی پدران و مرخصی فرزندخواندگی قانونی به تصویب نرسیده است.

جمع بندی

در این مقاله شما را با شرایط و مدت زمان مرخصی زایمان در کشورهای مختلف آشنا کردیم. اگر قصد مهاجرت به خارج از کشور برای زایمان و دریافت اقامت دارید، این مقاله برای انتخاب کشور مقصد شما را یاری می‌کنند. همچنین، مشاوره با شرکت‌های مهاجرتی معتبر مانند موسسه مهاجرتی هرمس اپلای،‌ آریانا پارس، شادا و حامی مهاجر می‌تواند چراغ راه شما باشد.

سوالات متداول

در صورت افزایش تعداد فرزندان، طول مدت مرخصی افزایش پیدا خواهد کرد؟

بله؛ در اکثر کشورهای دنیا اگر صاحب دو یا چند قلو شوید، مدت زمان مرخصی شما افزایش پیدا خواهد کرد.

آیا در ایران هم قانونی در ارتباط با مرخصی زایمان برای بانوان کارمند وجود دارد؟

البته که بله؛ شرکت‌های دولتی و خصوصی در ایران هم برای بانوان مرخصی بارداری در نظر می‌گیرند. ممکن است این مدت بسته به محل کار شما، متفاوت باشد. در صورت نیاز، می‌توانید با مدیر منابع انسانی سازمان خود در این مورد صحبت کنید.

کدام کشورها بیش‌ترین مدت مرخصی زایمان را دارند؟

ده مورد از کشورهایی با طولانی‌ترین زمان مرخصی بارداری را به ترتیب بررسی می‌کنیم:
استونی با ۶۲ هفته
کرواسی با ۵۸ هفته
بلغارستان با ۵۸ هفته
انگلستان با ۵۲ هفته
بوسنی با ۵۲ هفته
مونته‌نگرو با ۵۲ هفته
آلبانی با ۵۲ هفته
ایرلند با ۴۲ هفته
مقدونیه با ۳۹ هفته
نروژ با بیش‌تر از ۳۵ هفته

آیا پدران هم می‌توانند از مرخصی پس از تولد فرزند استفاده کنند؟

در بیش‌تر کشورهای دنیا امکان استفاده از مرخصی پس از زایمان برای پدران کارمند نیز وجود دارد. با بررسی قوانین و مشاوره با موسسه‌های مهاجرتی، می‌توانید اطلاعات دقیق‌تر را دریافت کنید.

در صورت به سرپرستی گرفتن فرزند در ایران، می‌توانم مرخصی قانونی بگیرم؟

در حال حاضر قانونی در ارتباط با این موضوع وضع نشده و تنها در صورتی که کارفرمای شما شخصا چنین قوانینی را برای سازمان در نظر داشته باشد، می‌توانید از این امکانات استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *