پسران در ۱۴ سالگی

پسران در ۱۴ سالگی؛ تغییرات و نحوه رفتار صحیح با آن ها

در مقاله پسران در ۱۲ سالگی، تغییرات پسران دوازده‌ساله را بررسی کردیم. در این مطلب می‌خواهیم تغییرات پسران را در سن ۱۴ سالگی بررسی کنیم.

این تغییرات شامل تغییرات هورمونی، رفتاری و تغییر در دایره دوستانش می‌شوند. به‌طوری که نفوذ دوستانش قوی‌تر شده و با والدین خود کمتر صحبت می‌کنند. آن‌ها کم‌کم بداخلاق، رازدار و سرکش می‌شوند و ممکن است به والدین بی‌احترامی کنند. اگر شما هم با این مشکلات مواجه هستید و یک پسر ۱۴ساله دارید، با این مطلب از سایت بچگی همراه باشید تا نحوه رفتار صحیح با آن‌ها را یاد بگیرید.

تغییرات جسمی پسران در ۱۴ سالگی

این تغییرات در ۱۴ سالگی به طور گسترده‌تر اتفاق می‌افتد و پسران در آستانه بلوغ قرار دارند. البته این تغییرات در پسران متفاوت است و در بعضی از آن‌ها به‌خاطر شرایط آب‌وهوایی، فرهنگ، نوع تغذیه و فعالیت بدنی دیرتر یا زودتر اتفاق می‌افتد. در اینجا به چند تا از این تغییرات جسمی در پسران ۱۴ساله اشاره می‌کنیم:

رشد فیزیک

در این سن آن‌ها یک جهشی رشدی را تجربه می‌کنند. قد آن‌ها بلندتر می‌شود و ۱۰ تا ۳۰ سانتی‌متر رشد می‌کنند. همچنین سینه و شانه‌های او پهن‌تر می‌شود و سر و دست‌های او نیز رشد می‌کنند و ممکن است نوجوان نامتناسب به نظر برسد اما این روند در فرایند رشد طبیعی است و کم‌کم نوجوان به حالت تعادل می‌رسد.

پسران در 14 سالگی
ژنیکوماستی در پسران

رشد سینه (ژنیکوماستی)

در دوران بلوغ بعضی پسران رشد سینه‌ها را تجربه می‌کنند. در این حالت مقداری نوک پستان ورم می‌کند و حساس می‌شود که می‌تواند نشانه‌ای از چاقی یا اختلالات هورمونی در نوجوانان باشد. این اختلالات تولید هورمون تستوسترون را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. در نتیجه، سینه نوجوان به صورت غیرطبیعی رشد می‌کند و به آن ژنیکوماستی می‌گویند البته در اکثر مواقع به صورت خودبه‌خود رفع می‌شود اما اگر رفع نشد و رشد غیرطبیعی سینه‌ها ادامه داشت، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

این وضعیت می‌تواند نوجوان را نگران کند و از قضاوت دیگران وحشت داشته باشد. به این منظور حتماً با پسر خود صحبت کنید و به او بگویید که در اکثر مواقع این روند کاملاً طبیعی است و جای نگرانی نیست.

رشد مو

در ۱۴ سالگی رشد موها در قسمت‌های مختلف بدن مانند بازوها، پا، صورت و دور سینه‌ها اتفاق می‌افتد و مو ضخیم‌تر می‌شود و فر می‌خورد. گاهی روند رویش مو در نوجوانان تا ۱۹ سالگی نیز ادامه دارد و بیشتر می‌شود.

تغییر صدا

حنجره نوجوان در این سن بزرگ‌تر می‌شود و آن‌ها تغییرات صدا را تجربه می‌کنند. صدا او کلفت‌تر و مردانه می‌شود. این تغییرات در ابتدا برای نوجوانان خوشایند نیست اما هر چه بزرگ‌تر شده و تغییرات کامل می‌شود، احساس بهتری پیدا می‌کنند و همه چیز هماهنگ می‌شود.

بلوغ - بلوغ جسمی - بزرگ شدن

مراحل بلوغ جسمی و روانی در نوجوانان

احتلام شبانه

هورمون تستوسترون در این سن بیشتر در بدن ترشح می‌شود و بیضه‌ها را برای تولید اسپرم تحریک می‌کند. به‌این‌ترتیب، پسران نوجوان در این سن به صورت غیرارادی در خواب انزال می‌شوند که به آن «احتلام شبانه» یا «رؤیای خیس» می‌گویند. علت احتلام در پسران ترشح هورمون‌های جنسی (تستوسترون) در بدن است. این ترشح هورمون‌ها باعث انزال آن‌ها شده و مایع منی از آلت آن‌ها خارج می‌شود و زمانی نوجوان از خواب بیدار می‌شود، رختخواب و لباس زیر او خیس است.

احتلام یک واکنش طبیعی است و در اثر تحریک جنسی و نیازهای جنسی نوجوان رخ می‌دهد. اولین انزال نیز حدود یک سال بعد از شروع رشد بیضه‌ها اتفاق می‌افتد.

بسیاری از نوجوانان از این اتفاق آگاه نیستند و احساس شرم و گناه می‌کنند. به همین دلیل، والدین باید به آن‌ها توضیح دهند که این روند کاملاً طبیعی است. با این توضیحات نوجوان نسبت به بدن خود احساس راحتی بیشتری دارد و دیگر نگران نیست.

وزن

برخی از نوجوانان در این سنین چاق می‌شوند و به غذاهای سالم احتیاج دارند زیرا بدن آن‌ها به غذا بیشتر نیاز دارد و گاهی عادت‌های غذایی ناسالم موجب پرخوری آن‌ها می‌شود که اصلاً برای سن آن‌ها مناسب نیست.

در این سن حجم معده و روده نوجوان افزایش پیدا می‌کند و آن‌ها به انرژی، پروتئین و مواد معدنی بیشتری احتیاج دارند پس باید مواد غذایی مانند گوشت قرمز، مرغ و سبزیجات بیشتری بخورند همچنین بدن آن‌ها برای رشد استخوان‌ها و گردش خون، به کلسیم و آهن احتیاج دارد.

رژیم غذایی نوجوان

اهمیت رژیم غذایی مناسب در دوران نوجوانی

رشد دندان

دندان آسیایی دوم در سن سیزده سالگی رشد می‌کند و دندان عقل بین ۱۴ تا ۲۵ سالگی ظاهر می‌شود. این دندان‌ها به صورت جفت‌جفت یا تکی رشد می‌کنند و بعد از آسیایی دوم دیده می‌شوند. البته در بسیاری از مواقع این دندان‌ها رشد نمی‌کنند یا نهفته هستند زیرا آن‌ها جایی برای رشد ندارند و به دیگر دندان‌ها فشار وارد می‌کنند. به‌این‌ترتیب، قبل از اینکه این دندان‌های نهفته نظم دندان‌های نوجوان را به هم بزند، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا آن‌ها را بکشد.

تغییرات عاطفی پسران در ۱۴ سالگی

تغییرات هورمونی و بیولوژیکی روی رفتار پسران در ۱۴ سالگی تأثیرگذار است. به‌طوری که آن‌ها تحت‌تأثیر این تغییرات تصمیم می‌گیرند و ایده‌های خود را اجرا می‌کنند. این نشان می‌دهد که مغز نوجوانان در حال رشد است و در فرایند تصمیم‌گیری، استدلال، مسئولیت‌پذیری و مدیریت احساسات نمی‌تواند به خوبی عمل کنند و موجب رفتارهای پرخاشگرانه در آن‌ها می‌شود.

در اینجا به چند تا از این تغییرات عاطفی در پسران ۱۴ساله اشاره می‌کنیم:

استقلال طلبی

آن‌ها شوق زیادی برای استقلال دارند و به همین دلیل با والدین بحث می‌کنند. آن‌ها دوست دارند نظرات خود را اثبات کنند همچنین دوست دارند کار کنند و نمی‌خواهند طبق خواسته‌ها و قوانین شما عمل کنند زیرا در این سن تفکر منطقی و رشد شناختی اتفاق می‌افتد و آن‌ها را برای ورود به دنیا بزرگسالی آماده می‌کند.

دایره دوستان

در این سن دایره دوستان آن‌ها بزرگ‌تر می‌شود و پسران بیشتر دوست دارند وقت خود را با دوستان سپری کنند. آن‌ها به دنبال تأییدطلبی هستند و دوست دارند در مرکز توجه قرار بگیرند زیرا این کار کمک می‌کند اعتمادبه‌نفس آن‌ها بیشتر شود و به شناخت بهتری نسبت به خود برسند.

زمانی دایره دوستان بزرگ‌تر می‌شود، نوجوان دیگر علاقه‌ای به صحبت با والدین ندارد و روابط کم‌رنگ می‌شود اما والدین باید بدانند که این روند رشد کاملاً طبیعی است و نوجوان برای رشد فردی باید در جمع دوستان خود باشد.

پسران در ۱۴ سالگی
پسر در کنار دوستانش نشسته است.

سرکش

همان‌طور اشاره کردم، آن‌ها دیگر از قوانین شما پیروی نمی‌کنند و دوست دارند خودشان تصمیم بگیرند. به همین دلیل، ممکن است بعضی چیزها را پنهان کنند و به شما چیزی نگویند.

در این مواقع والدین طاقت ندارند و اعتراض می‌کنند اما آن‌ها نیز مانند چند سال پیش به حرف شما گوش نمی‌دهند. به شما بی‌احترامی می‌کنند و سرکش می‌شوند. آن‌ها از شما انتظار دارند که دخالت نکنید.

این نوسانات خلقی در اکثر نوجوانان دیده می‌شود و والدین نیز باید شیوه‌های خود را برای رفتار صحیح با آن‌ها داشته باشند.

راهکارهایی برای برخورد با پسران در ۱۴ سالگی

این نوسانات خلقی والدین را کلافه و گیج می‌کند. به‌طوری که آن‌ها نمی‌دانند چگونه رفتار کنند و با فرزند خود کنار بیایند. برای حل این مشکل، در اینجا به چند راهکار برای والدین اشاره می‌کنیم:

ارتباط صحیح

بسیاری از نوجوانان از رفتارهای والدین کلافه هستند؛ مخصوصاً از زمانی که والدین سعی می‌کنند همه چیز را تحت کنترل داشته باشند. این کار باعث می‌شود که نوجوان از رفتارهای آن‌ها کلافه باشد و بیشتر از والدین فراری باشد.

شما به عنوان والدین باید سعی کنید روابط نزدیک را با آن‌ها حفظ کنید و بیش از حد نوجوانان را تحت‌فشار قرار ندهید زیرا به‌جای رفتار صحیح، آن‌ها بیشتر پرخاش می‌کنند و روابط شما با آن‌ها خراب می‌شود.

احترام بگذارید

استقلال‌طلبی در پسران نوجوان یک روند طبیعی است. در این سن تفکر انتزاعی آن‌ها رشد می‌کند و به سمت مسئولیت‌پذیری بیشتر حرکت می‌کنند و کارهای بیشتری را می‌توانند انجام دهند؛ بنابراین والدین باید برای آن‌ها فضایی را فراهم کنند تا خودشان تصمیم بگیرند و ایده‌های خود را اجرا کنند. این کار به آن‌ها کمک می‌کند تا خودشان همه چیز را درک کرده و در صورت که اشتباهی انجام دادند، درس بگیرند.

ماجراجویی پدر و پسر
ماجراجویی پدر و پسر

گوش کنید

این واقعیت را بپذیرید که نظر پسرتان در بعضی مسائل با شما متفاوت است و او حق دارد متفاوت فکر کند. ممکن است آنچه برای او درست است، از نظر شما کاملاً اشتباه باشد. در این موقعیت به‌جای اینکه نظر خود را به او تحمیل کنید، سعی کنید به حرف او گوش دهید و یک گفتگو مناسب داشته باشید.

این کار به نوجوان کمک می‌کند که به شما اعتماد کند و زمان بیشتری را به حرف‌زدن با شما اختصاص دهد زیرا احساس می‌کند که شما به حرف‌های او گوش می‌دهید.

صبور باشید

بعد از اینکه به حرف‌های او گوش دادید، نظر خود را منطقی بیان کرده و مخالفت خود را اعلام کنید. این کار به آن‌ها این فرصت را می‌دهد که فکر کنند و همه نظرات را در کنار هم قرار داده و به نتیجه بهتری برسند. در این موارد شما باید صبور باشید تا آن‌ها خودشان به نتیجه برسند زیرا احساس می‌کنند شخص ارزشمندی هستند و نظرات آن‌ها نیز مهم است. در نتیجه، اعتمادبه‌نفس آن‌ها افزایش پیدا می‌کند و با شما رفیق می‌شوند.

بحث نکنید

بحث کردن و فریاد زدن در موقعیت‌هایی که نوجوان عصبانی است، فقط وضعیت را بدتر می‌کند زیرا آن‌ها لجبازی را شروع می‌کنند و دوست دارند شما را بیشتر عصبانی کنند و این روند ادامه پیدا می‌کند.

اگر شما بحث نکنید و با خونسردی و قاطعیت رفتار درست را انجام دهید، آن‌ها از شما یاد می‌گیرند که بحث نکنند و احترام بیشتری برای شما قائل می‌شوند و رابطه بهتری شکل می‌گیرد.

تحسین کنید

کودکان در هر سنی از تحسین لذت می‌برند؛ بنابراین سعی کنید این کار را از او دریغ نکنید و به‌خاطر کوچک‌ترین کارها او را تحسین کنید. این کار به افزایش اعتمادبه‌نفس آن‌ها کمک می‌کند و علاوه بر این رابطه بهتری بین شما و پسرتان شکل می‌گیرد.

وقت بگذارید

گاهی رفتارهای پرخاشگرانه در بسیاری از پسران نوجوان به دلیل جلب توجه رخ می‌دهد. آن‌ها از نظر عاطفی نیازهایی دارند و محبت شما را می‌خواهند. به‌این‌ترتیب، سعی کنید برای پسر نوجوان خود وقت بیشتری بگذارید. با آن‌ها بیرون بروید، قدم بزنید، ورزش کنید و با او صحبت کنید. این کار به آن‌ها کمک می‌کند تا احساسات خود را بهتر مدیریت کنند و با تغییرات جسمی و عاطفی کنار بیایند.

پسر در آغوش پدر
پدر پسرش را در آغوش گرفته است و می‌خندد.

الگو مناسب

پدران نقش مهمی در تربیت پسر خود دارند و همان‌طور که در مقاله رابطه پدر و پسری توضیح دادم، بهترین الگو برای پسران خود هستند.

پسران رفتارهای مردانه و احترام به خانم‌ها را از پدران خود یاد می‌گیرند و رفتارهای او را تقلید می‌کنند؛ بنابراین لازم است که پدران الگو خوبی برای آن‌ها باشند و رفتارهای مناسب را از خود نشان دهند.

سخن پایانی

دوران بلوغ و تغییرات پسران در ۱۴ سالگی می‌تواند برای والدین گیج‌کننده باشد. آن‌ها نمی‌دانند چگونه رفتار کنند و کلافه هستند. برای حل این مشکلات و نحوه رفتار صحیح، پیشنهاد می‌کنم حتماً این مقاله را مطالعه کنید تا تغییرات آن‌ها را بهتر درک کرده و با آن‌ کنار بیایید.

سؤالات متداول

علت احتلام شبانه در پسران چیست؟

در این سن هورمون‌های تستوسترون بیشتر در بدن ترشح می‌شود و بیضه‌ها را برای تولید اسپرم تحریک می‌کند. این ترشح هورمون‌ها باعث انزال شبانه‌ آن‌ها می‌شود و مایع منی از آلت خارج می‌شود.

وزن نوجوان چه تغییری می‌کند؟

بیشتر نوجوانان در این سن چاق می‌شوند. به دلیل اینکه حجم معده و روده آن‌ها افزایش پیدا می‌کند و بدن آن‌ها به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد اما عادات غذایی نامناسب جای سبزیجات و غذاهای حاوی کلسیم و پروتئین را می‌گیرد و موجب چاقی نوجوان می‌شود.

پسران در ۱۴ سالگی با چه تغییرات عاطفی مواجه می‌شوند؟

دایره دوستان آن‌ها وسیع‌تر می‌شوند و به دنبال تأییدطلبی دوستان خود هستند زیرا با این کار اعتمادبه‌نفس آن‌ها بیشتر می‌شود و راحت‌تر می‌توانند با دیگران ارتبطا برقرار کنند. علاوه بر این، نوجوان در این سن از دستورات والدین پیروی نمی‌کند و عقاید و فکر متفاوتی دارد.

چگونه با پسران نوجوان رفتار کنیم؟

پسران در سن ۱۴ سالگی سرکش می‌شوند و برای جلب توجه والدین پرخاش می‌کنند اما والدین باید به رفتار آن‌ها بی‌توجه باشند و زمانی آرام شدند، به حرف آن‌ها گوش دهند. این کار رابطه شما را بهبود می‌دهد و نوجوان بیشتر به شما اعتماد می‌کند.

من عاشق بچه‌ها هستم و نوشتن داستان‌های فانتزی و مقاله‌های کودکانه حس خوبی بهم میده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *